In vizor

92 de intervenții ale pompierilor arădeni, de Paști

 

În perioada 18 și 21 aprilie, la nivelul județului Arad, pompierii militari au gestionat 92 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 79 de solicitări.
Salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad au intervenit și pentru stingerea a șase incendii, precum și în alte 6 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea persoanelor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. De asemenea, pompierii au fost solicitați și pentru o misiune de descarcerare la un accident rutier.

„La nivelul subunităților, situația intervențiilor este următoarea: Detașamentul de pompieri Arad – 52 de misiuni, Detașamentul de pompieri Ineu – 21 de misiuni, Detașamentul de pompieri Sebiș – 6 misiuni și Secția de pompieri Bârzava – 13 misiuni. Cât privește incendiile, cele mai multe au fost la vegetație uscată, urmare a igienizării terenurilor”, a declarat col. George Pleșca, șeful Centrului Operațional din cadrul ISU Arad.
Amenzi mari
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad reamintesc că arderea vegetației uscate este strict interzisă și se pedepsește cu amenzi aspre. „Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar, în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, operatori economici, rețele de electricitate sau locuri cu pericol de explozie”, transmite ISU Arad
Conform Ordonanței de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Exit mobile version