Sute de anunțuri sunt afișate în mediul online, mai ales pe rețelele de socializare, cu privire la vânzarea porcilor vii crescuți în gospodării din Arad sau a carcasei de porc, în condițiile în care județul se confruntă cu focare de pestă porcină africană, unul confirmat la o fermă cu 6.000 de animale, astfel că autoritățile vor face verificări.
Zeci de arădeni postează zilnic anunțuri de vânzare porci sau carne de porc, iar pe Facebook, de exemplu, sunt create grupuri speciale pentru această categorie de comerț.
Conform anunțurilor, porcii vii se vând cu un preț mediu de 15 lei/kg, iar carcasa, cu prețuri cuprinse între 22 și 25 de lei/kg.
Contactați de AGERPRES, unii dintre vânzători spun că știu de existența focarelor de pestă porcină în județ, dar dau asigurări că animalele lor au fost bine îngrijite și sunt sănătoase.
‘Noi nu i-am testat, că dacă nu avem pestă aici la Sâmbăteni, nu ai de ce să-i testezi. Nici nu știu cum se face, că n-am mai testat porcul viu. Dacă vrea clientul să cumpere carcasă, poate merge cu carnea la testat, dar noi dăm asigurări că sunt sănătoși, că aici nu avem pestă’, a spus un bărbat care a postat un anunț în care arată că vinde purcei vii cu 15 lei/kg sau carcasă cu 25 de lei/kg.
‘Am crescut opt porci tot anul, iar acum în prag de Crăciun trebuie să-i vindem, că nu avem ce să facem cu ei. Porcii sunt sănătoși, n-avem pestă aici’, a spus și un vânzător din Pecica, care cere 14 lei/kg în cazul porcilor vii.
Referitor la această situație, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roșu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că atât instituția pe care o conduce, cât și alte autorități vor face verificări în următoarea perioadă.
‘Conform legii, este interzis comerțul cu carne rezultată din sacrificările efectuate în gospodării. Această carne poate fi folosită doar pentru consum propriu’, a subliniat Marcel Roșu.
Cel mai mare fermier din vestul țării, Dimitrie Muscă, cel care deține ferma din Olari în care a fost confirmat zilele trecute un focar de pestă porcină africană, a declarat, pentru AGERPRES, că regulile sanitar-veterinare ar trebui respectate și în micile gospodării.
‘Luat în contextul în care ne aflăm ca țară, nu ar trebui interzisă creșterea porcilor în gospodării. Totuși, trebuie respectate draconic legile sanitar-veterinare. Așa cum la noi în ferme nu intră nici păsările, că avem site la ferestre, așa trebuie și în gospodării. Altfel, riscurile sunt foarte mari. Sunt medicii veterinari concesionari, care primesc 10.000 de lei pe lună, și au obligația să meargă în fiecare lună în gospodării să verifice… Porcul care este vândut sau tăiat pentru a pune carnea în congelator trebuie să aibă avizul medicului și atunci nu este problemă’, a spus Muscă.
El a amintit că fermele sale, care au implementate măsuri de bio-securitate moderne, s-au confruntat cu pestă în ultimii ani și au avut pierderi mari.
La ferma din Curtici, în 2022, au fost uciși preventiv 24.000 de porci, după confirmarea pestei. La Olari, în aceste zile sunt uciși aproximativ 6.000 de porci.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a avertizat, luni, printr-un comunicat de presă, asupra riscurilor asociate achiziționării de produse alimentare comercializate în special de pe rețelele de socializare de către persoane fizice neautorizate.
În ceea ce privește comerțul cu carne de porc și produse din carne de porc, ANSVSA a precizat că acesta trebuie să respecte normele prevăzute de legislația națională și europeană privind controlul Trichinella în carnea de porc, precum și reglementările sanitar-veterinare privind pesta porcină africană (PPA).
‘Prin urmare, este interzis comerțul – inclusiv comerțul online – cu carne de porc și produse din carne de porc provenite din sacrificarea porcinelor crescute în exploatații cu status neconform în relație cu pesta porcină africană, așa cum sunt definite în Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România, aprobate prin Ordinul ANSVSA nr. 130/2023. Comerțul cu produse din carne de porc obținute de la porcine crescute în exploatații cu status neconform este permis doar dacă aceste produse au fost supuse unui tratament de atenuare a riscului privind PPA, conform legislației europene care reglementează această boală’, se arăta în comunicat.
Potrivit sursei citate, este permis comerțul, inclusiv cel online, cu carne de porc și produse din carne de porc rezultate din sacrificarea în abatoare a porcinelor crescute în exploatații cu status conform după cum sunt definite în actul normativ sus-menționat, dar numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea condițiilor de igienă privind comercializarea și transportul, inclusiv asigurarea lanțului frigorific.
Pe de altă parte, achiziția de animale vii sau păsări prin anunțuri online de la persoane neautorizate este strict nerecomandată de ANSVSA.
‘În lipsa unui control sanitar-veterinar adecvat, astfel de tranzacții pot contribui la răspândirea unor boli cu impact major – precum PPA, gripa aviară sau alte boli transmisibile -, punând în pericol fermele, gospodăriile și siguranța alimentară la nivel național’, a avertizat instituția.
În județul Arad, sunt în evoluție trei focare de pestă porcină, două în gospodării din Șiclău și Frumușeni și unul la o fermă de porci din Olari, unde aproximativ 6.000 de animale vor fi ucise preventiv.
Până miercuri dimineață, peste 800 de porci erau deja îngropați.
