
Curtea Constituțională a fixat termen de judecată pentru cererea de anulare a alegerilor pentru joi, ora 10:00.
În eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, CCR va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României tot joi, de la ora 12:00, la Sala de ședințe publice „Alexandru Ioan Cuza” din Palatul Parlamentului.
Reamintim că George Simion a trimis marți CCR o cerere de contestare a alegerilor prezidențiale care este semnată olograf, în copie. Cum cererea trebuie să fie semnată olograf, în original, Curtea i-a cerut liderului extremist să o mai depună o dată.
“În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat „Cerere de anulare a alegerilor”, la care au fost atașate mai multe anexe. Cererea este semnată olograf, în copie, de domnul George-Nicolae Simion… Precizăm că, potrivit art.7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, cererile adresate Curții Constituționale trebuie să fie semnate olograf, în original, sau prin utilizarea semnăturii electronice calificate, până la data și ora dezbaterilor”, a anunțat miercuri Curtea Constituțională.
Această precizare i-a fost comunicată marți dimineață și lui George Simion, în vederea respectării cerințelor procedurale de înregistrare a actelor de sesizare adresate Curții Constituționale.
După validarea rezultatului, președintele ales depune în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, cu următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Preluarea oficială a mandatului de președinte, numită popular “ceremonie de predare-primire”, are loc abia după depunerea jurământului în fața Parlamentului și este prevăzut în articolul 83 din Constituție, care spune că mandatul este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.