Politica

Oana Țoiu consideră că viitorul buget multianual al UE e ”o provocare” pentru România

Reducerea bugetului UE pentru agricultură este o veste deloc îmbucurătoare pentru România, spune ministra de Externe, Oana Țoiu.

Ea vede de asemenea ”o provocare” faptul că alocările financiare din propunerea de buget sunt legate de realizarea unor reforme.

Schimbările anunțate miercuri de șefa CE Ursula von der Leyen sunt ”o provocare pentru România, pentru că această nouă abordare care leagă alocările financiare de îndeplinirea unor obiective leagă asta de rezultate și de reforme, sigur, este o abordare constructivă, principial, este însă o abordare complicată în momentul în care ne uităm la experiența României de a fi pierdut miliarde pentru că nu a reușit întotdeauna să susțină ritmul de reforme și rezultate impus de acest tip de alocare financiară”.

”Asta nu înseamnă că ne opunem alocării financiare bazate pe rezultate, dar că trebuie să fim realiști cu faptul că avem nevoie de niște domenii unde să putem să împingem înainte un mesaj care ține de păstrarea predictibilității unor finanțări. De exemplu, în agricultură”, a declarat joi la RFI șefa diplomației române Oana Țoiu.

Ea a mai spus că reducerea bugetului agriculturii nu este o veste bună:

”În agricultură, o veste care nu este deloc îmbucurătoare pentru noi este că s-a diminuat bugetul total alocat domeniului agriculturii și asta este ceva ce trebuie să discutăm în perioada următoare, nu direct bugetul alocat României, nu am ajuns la această etapă, vorbim de bugetul total”.

În acest context, Bucureștiul susține poziția PE, care a lansat critici dure la adresa propunerii Comisiei:

”Noi susținem poziția Parlamentului European, care cere o implicare mai mare a lor ca fiind singurii aleși direct de cetățeni. Europarlamentarii noștri fac o echipă bună, chiar și între partide, atunci când vorbim de interesul național. Noi am avut o întâlnire împreună cu președintele Nicușor Dan, cu toată echipa de europarlamentari, ca să ne asigurăm că avem o voce unitară și un interes național reprezentat prin ei acolo și nu doar că au fost deschiși, dar acesta este modul lor de lucru pe subiectele importante pentru România și este ceva ce noi apreciem. Credem că au dreptate când spun că trebuie implicați mai mult în proces”.