
Pita de Pecica, Salamul de Nădlac și alte produse tradiționale din județul Arad sunt promovate, până duminică, la un târg de agricultură și industrie alimentară desfășurat la Budapesta, care atrage la fiecare ediție zeci de mii de vizitatori.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Consiliul Județean Arad, la expoziție sunt promovate unele dintre cele mai cunoscute produse locale din zonă.
‘Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al Județului Arad și Complexul Muzeal Arad promovează potențialul turistic al județului Arad. Produse tradiționale precum Pita de Pecica și Salamul de Nădlac au o expunere internațională în cadrul celui mai mare eveniment agro-economic din Ungaria, a 82-a Expoziție și Târg Național de Agricultură și Industrie Alimentară (OMÉK), care are loc la Budapesta, în perioada 18 – 21 septembrie 2025. Expoziția este cel mai important eveniment agro-economic al Ungariei, cu o tradiție de peste 150 de ani, care la ediția anterioară a atras peste 50.000 de vizitatori’, se arată în comunicat.
Târgul reunește producători de alimente, de mașini agricole, fermieri, comercianți și furnizori, dar și producători de produse de artizanat.
În 2018, aproximativ 100.000 de persoane au vizitat expoziția cu vânzare, conform presei maghiare.
‘Ne dorim promovarea valorilor Aradului prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. La Budapesta, prin expunerea produselor tradiționale, dar și a ofertei turistice, dorim să promovăm la nivel internațional potențialul județului nostru, să definim Aradul ca destinație turistică’, afirmă, citat în comunicatul de presă, Péró Tamás, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.
Salamul de Nădlac și Pita de Pecica sunt în curs de recunoaștere europeană ca produse tradiționale românești. Acestea au fost promovate și în cadrul altor evenimente internaționale, precum Expoziția ‘Săptămâna Verde 2025’ de la Berlin.