In vizor

DSVSA, controale la frontiere, în contextul epidemiei de febră aftoasă

În perioada 18 martie -10 aprilie inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad (DSVSA) au efectuat 102 controale în unități de producție, depozitare și comercializare produse alimentare de origine animală și nonanimală. „În urma controalelor efectuate au fost constatate neconformități pentru care s-au dispus următoarele: 50 de amenzi contravenționale, conform HG nr. 9842005, în valoare de 582.500; au fost acordate 4 avertismente conform OG 2/2001; au fost confiscate 14 kg carne proaspătă și 25 kg de pește congelat”, explică Marcel Roșu, director DSVSA Arad.

Principalele deficiențe constatate au fost: *igiena necorespunzătoare a spațiilor de producție și depozitare; *etichetare necorespunzătoare; *lipsa trasabilității, manipulare fără respectarea condițiilor de igienă; *deficiențe structurale ce pot influența siguranța produsului.

Controale la frontiere

„Pentru prevenirea intrării în țară a unor transporturi de animale vii și produse de origine animală din Ungaria și Slovacia, unde evoluează febra aftoasă, boală extrem de contagioasă pentru toate animalele biongulate (cu unghie despicată), începând cu data de 11.03.2025 inspectorii DSVSA Arad au colaborat cu IPJ și Poliția de Frontieră și au efectuat un număr de 1373 controale în trafic, s-a interzis intrarea în țară a 33 de transporturi de animale vii, iar pentru 11 transporturi de produse de origine animală s-a dispus întoarcerea la furnizor.
Transporturile au fost interzise la intrare în țară și au fost returnate la origine deoarece nu s-au putut prezenta documente conforme care să dovedească trasabilitatea, în contextul interdicțiilor stabilite prin deciziile CE și Decizia nr. 1 din 11.03.2025 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Centrul Național de Combatere a Bolilor din România”, mai transmite directorul DSVSA Arad.

Unde se sacrifică mieii?

Referitor la restricțiile impuse de evoluția pestei micilor rumegătoare, DSVSA Arad a precizat că în județul Arad se sacrifică miei în trei abatoare autorizate, respectiv C.A.I. Macea, S.C. Dory-Gel Hălmagiu și Cooperativa Agricolă ARSIB Nădlac precum și în 6 centre temporare autorizate, la cerere, în exploatații.

„Funcționarea abatoarelor se va face conform programului stabilit de operatori în acord cu medicii veterinari oficiali, iar centrele autorizate temporar vor funcționa până la data de 19.04.2025, în intervalul orar 07:00-17:00, activitatea acestora fiind supravegheată de un medic veterinar desemnat de DSVSA Arad. Carnea (carcasele) rezultată din sacrificare va fi pusă la dispoziția solicitantului, după controlul sanitar veterinar și marcare, iar din aceste centre de sacrificare nu se vor putea comercializa carcase/carne de miel către alte unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar sau în alte locuri decât cel autorizat pentru sacrificare”, mai spune Marcel Roșu.

sursa: aradon.ro