
Numărul străinilor din țări non-UE care se angajează în companii din Arad pentru ca apoi să fugă în vestul Europei este în scădere, au constatat reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Județean, care se așteptau ca fenomenul să fie în creștere după aderarea completă la Schengen.
Șeful Serviciului pentru Imigrări al Județului Arad, comisarul-șef de poliție Ciprian Blidar, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că de la începutul anului aproximativ zece sesizări au fost făcute de agenți economici după ce muncitorii străini și-au părăsit locurile de muncă fără să anunțe, aceștia plecând din țară.
‘Sunt cazuri, dar spre surprinderea tuturor, ceea ce mă bucură, nu s-a creat un fenomen’, a spus Blidar, care a subliniat că sunt mai puține cazuri de plecări de la companii față de primul trimestru din 2024.
De asemenea, numărul solicitărilor pentru permise de ședere a scăzut cu aproximativ 13% în primul trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut, însă asta și pentru că de anul trecut permisele sunt emise pe doi ani, astfel că unii străini nu au fost nevoiți să depună cereri de reînnoire. În primul trimestru din 2024 erau înregistrate 750 de cereri de ședere temporară, iar în 2025 au fost 650.
În ceea ce privește cererile pentru avize de angajare, dacă anul trecut, în primele trei luni, erau înregistrate 502, acum au fost 448, scăderea fiind de aproximativ 10%.
Blidar a declarat că Aradul este în topul județelor ca număr de străini depistați în ședere ilegală, respectiv 577 anul trecut.
‘Comparativ cu anul trecut, la începutul anului 2025 indicatorii au rămas aproximativ la aceeași parametri, cu foarte mici scăderi’, a precizat el.
Referitor la angajările din tot anul trecut, 2.050 de străini au cerut avize, însă 664 nu le-au obținut pentru că nu îndeplineau condițiile legale.
Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad are un grad de ocupare de numai 15% în prezent, în scădere față de finalul anului trecut, când era de 27%.
Directorului centrului, Pitea Filimon, prezent în conferința de presă, a spus că ‘activitatea migrațională este relativ inconstantă’ și sunt perioade în care sunt cazați mai mulți străini. El a arătat că în primul trimestru au fost aduși în centru 96 de migranți.
Pitea Filimon a precizat că gradul de ocupare mic este și rezultatul organizării mai bune, astfel încât procedurile de returnare în țările de origine se derulează mai rapid.
La nivelul întregului an 2024, aproximativ 600 de străini au fost introduși în Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad, cei mai mulți din Bangladesh, Nepal, Sri Lanka și Pakistan.
‘Din verificările efectuate de polițiștii de imigrări a reieșit că majoritatea străinilor au intrat legal în România, în scop de angajare, ulterior fiind depistați în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. În acest context, dreptul de ședere al acestora a fost revocat, pe numele străinilor fiind emise decizii de returnare sub escortă. De asemenea, până la îndeplinirea formalităților de îndepărtare de pe teritoriul României, aceștia au fost introduși în centrul de custodie publică’, a declarat directorul centrului.
În urmă cu un an, Serviciul pentru Imigrări Arad estimase că 20% din forța de muncă importată din țări non-UE s-a pierdut pentru că muncitorii au plecat în țări din vestul Europei. Mulți dintre muncitorii care și-au abandonat angajatorii au fost prinși în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.