In vizor

Proiectul de la Grăniceri, blocat de ONG-uri: nu vor avea păsările loc să aterizeze

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a vorbit joi despre proiectele blocate de organizațiile neguvernamentale. Lipsa locurilor pentru aterizarea păsărilor sau vestigii antice în mare, se numără printre motivele invocate.

„La Arad există un proiect de parc solar de 1.000 MW, unul dintre cele mai mari din Europa. A fost blocat ani de zile de un ONG obscur, care a spus că nu vor exista suficiente locuri de aterizare pentru păsări. Așa au motivat. Bineînțeles că au pierdut pe linie în instanță, dar au blocat o investiție de 800 de milioane de euro, care, între timp, a trebuit să-și ia din nou avizele, să aibă noi costuri și România a fost văduvită de această producție. La Neptun Deep, culmea, Greenpeace a contestat avizul de la Ministerul Culturii, și a și dat în judecată Ministerul Culturii, spunând că la 160 de kilometri în larg, pe fundul Mării Negre, la sute de metri adâncime, ar fi vestigii antice”, a declarat Sebastian Burduja la Digi24.

Ulterior, ministrul a dezvoltat subiectul, pe propria lui pagină de socializare: „Proiectul Neptun Deep, cel mai important proiect energetic al ultimului deceniu, care va aduce peste 20 de miliarde de euro pentru România, a fost atacat de Greenpeace, care a contestat un ordin privind declasarea unei porțiuni din platforma continentală a Mării Negre – exact zona unde trebuie să construim conducta și platforma de producție. De ce? Posibile vestigii antice. Pe fundul Mării Negre, la 160 de kilometri de țărm și sute sau mii de metri adâncime. Știu, pare o glumă proastă. Dar asta nu i-a împiedicat să acționeze în instanță. Unde au și pierdut, de altfel. Rămâne să îi dea în judecată și pe marinarii care ancorează în larg, pentru presupuse acte de vandalism asupra comorilor din adâncuri…

Proiectul de la Arad, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. O investiție de peste 800 de milioane de euro, 1000 MW putere instalată, energie curată pentru 1,3 milioane de gospodării, peste 200 de locuri de muncă. Ce s-a întâmplat? Un ONG obscur s-a dus în instanță pe motiv că niște păsări ar fi putut fi deranjate. Nu le-a văzut nimeni, nu au fost identificate în zonă, dar s-a presupus că n-au unde ateriza. Ca să păstrăm tonul: nu erau păsări, erau presupuneri. Și nu aterizau, ci zburau – departe de realitate. În tot acest timp, proiectul nu a putut avansa, nu a putut accesa finanțări, nu a putut fi finalizat, să livreze energie curată și ieftină”.

„Dincolo de un preț mai bun pentru noi, de revitalizarea insdustriei, vorbim și de înlocuirea dependenței unor state din regiunea noastră cu o dependență față de România. (…) Nu ne-ar deranja ca Ungaria să nu mai depindă de ruși, să depindă de români”, a mai spus ministrul.